Midzomer, ook wel bekend als Litha, de Summer Solstice of de zomerzonnewende. Vandaag, op 20 juni, ervaren we de langste dag van het jaar, een dag doordrenkt met vurige passie en kracht.

Wat is Litha?

DMidzomer of Litha markeert de zomerzonnewende, de langste dag van het jaar waarop de zon haar hoogste punt bereikt. Hoewel deze dag meestal op 21 juni valt, vieren we het dit jaar op 20 juni vanwege een schrikkeljaar. Na deze dag begint de kracht van de zon langzaam af te nemen en worden de dagen korter, ook al staan we volgens de kalender nog aan het begin van de zomer.

De Energie van Midzomer

De energie van midzomer is erotisch en sensueel. Denk maar aan je gevoel tijdens de lange warme dagen van de zomer. Alles ziet er mooier uit en je voelt jezelf aantrekkelijker en sensueler. Deze energie wordt gevierd in traditionele jaarfeesten zoals die binnen de hekserij  en speelt een rol in biologisch dynamische landbouw. Een belangrijk symbool van deze viering is vuur.

Rituelen en Gebruiken

Een van de magische tradities van Litha is het verbranden van kruiden op het vuur. Kruiden zoals misteltoe, verbena, Sint-Janskruid, driekleurige viooltjes en lavendel worden vaak gekozen. Kies het kruid en de geur die bij jou past. Kijk ook naar de betekenis en de werking van het kruid om de juiste keuze te bepalen. Terwijl je de kruiden verbrandt, kun je een wens doen en de rook over je heen laten gaan voor bescherming en reiniging.

Tijdens deze tijd van het jaar is elfenmagie sterk aanwezig. Hun speelse en soms ondeugende energie kan worden gevoeld. Deze periode wordt vaak benut om ruimtes te reinigen en om bescherming te vragen. Sint-Janskruid speelt hierbij een rol, vaak gedroogd en onder kussens gelegd voor een rustgevende energie.

Culinaire Tradities

Midzomer heeft ook zijn eigen speciale gerechten. Zoals kruidenbrood, koude tomatensoep, gegrilde zalm, komkommersalade en veel fruit. Deze gerechten worden vaak vergezeld door honingwijn, ook wel mede, soms verrijkt met kruiden zoals lavendel.

Midzomer heeft ook zijn eigen speciale gerechten. Zoals kruidenbrood, koude tomatensoep, gegrilde zalm, komkommersalade en veel fruit. Deze gerechten worden vaak vergezeld door honingwijn, ook wel mede, soms verrijkt met kruiden zoals lavendel.

Magische Rituelen

Hieronder enkele eenvoudige, maar magische manieren om dit jaarfeest te vieren:

  • Blijf de hele nacht wakker en ervaar de zonsondergang en vervolgens de zonsopkomst.
  • Maak een mooie bloemenkrans. Net zoals je dat als kind deed met madeliefjes.
  • Mediteer of spreek een gebed uit. Richt je intenties tot het universum en uit je dankbaarheid.

Een Magisch Gebed

Sluit de dag af met een magisch gebed. Hieronder een voorbeeld uit het boek “Book of Hours, Prayers to the Goddess” van Galen Gillotte. Dit gebed helpt je om je verbonden te voelen met de energie van deze dag en nodigt je uit om na te denken over wat jij nodig hebt om goed voor jezelf te zorgen.

Geniet van de magie

Geniet van de magie van midzomer, of je nu de zomerzonnewende, Litha of de Summer Solstice viert. Laat je inspireren door de vurige energie en de oude tradities om deze bijzondere dag speciaal te maken.