Leven volgens je cyclus

Bij cyclisch leven wordt al snel gedacht aan leven volgens het ritme van je menstruatiecyclus. Dit levert je ook heel veel op! Maar er is zoveel meer mogelijk…  Leven volgens je cyclus bestaat uit drie facetten. Je menstruatiecyclus, de cyclus van de maan én de cyclus van Moeder Natuur.

Je menstruatiecyclus is de cyclus waar je jezelf als vrouw het meest van bewust bent. Een vrouw menstrueert 400 tot 450 keer in haar leven. Als je dit bij elkaar optelt, dan kom je uit op zo’n 7 tot 8 jaar in je leven. Het is geen luxe om hier rekening mee te houden, het is pure noodzaak!

Hoe leef je volgens je cyclus?

Tijdens je menstruatie heb je weinig tot geen behoefte aan sociaal contact. Dit is de periode dat je jezelf van nature terug wilt trekken. Vandaar dat deze periode ook de winterperiode wordt genoemd. In de winter keren we naar binnen en richten we op onszelf.

In de periode na je menstruatie tot je eisprong komt je energie terug. Je wil erop uit, afspraken maken, flirten gaat moeiteloos en je geniet van het leven. Dit wordt de lenteperiode genoemd. De lente geeft je energie om weer naar buiten te gaan en contact te maken met mensen.

Tijdens je eisprong voel jij jezelf woest aantrekkelijk en ben je het meest vruchtbaar. Je behoefte aan seks neemt toe. Je voelt jezelf onoverwinnelijk en je kunt alles aan. Dit is de tijd die gelijk staat aan de zomer. Een tijd van genieten!

Daarna neemt je energie weer langzaam af. Vergelijkbaar met de energie-afname in de herfst. Emoties zijn heftiger. Oude triggers kunnen de kop op steken om over PMS nog maar niet te spreken. Langzaam maar zeker ga je jezelf steeds meer terugtrekken tot je weer bij je menstruatie aankomt en je cyclus weer opnieuw begint.

Mannen hebben het op dit vlak veel makkelijker. Mannen hebben wel een cyclus maar deze duurt maar 24 uur. Het is anders maar heeft ook zeker zijn invloed.

De invloed van de maan

Je menstruatiecyclus duurt gemiddeld zo’n 28 dagen. De maancyclus duurt 29,5 dag. Bij veel vrouwen gaat hun cyclus nagenoeg gelijk op met de cyclus van de maan. De maan beïnvloedt al het leven op aarde. Vooral het water wordt beïnvloed. Wij mensen bestaan voor het grootste deel uit water. Waar in vroegere tijden hier rekening mee werd gehouden, is deze kennis naar de achtergrond verdwenen.

Een maancyclus bestaat uit 8 fasen. Donkere maan, nieuwe maan, eerste kwartier, wassende maan, volle maan, afnemende maan, laatste kwartier , asgrauwe maan en donkere maan. De meest kenmerkende fasen voor het leven volgens de maancyclus zijn nieuwe maan en volle maan. Bij nieuwe maan zet je intenties en plant je zaadjes voor nieuwe ideeën. Bij volle maan komen manifestaties tot bloei en laten we los wat ons niet meer dient.

De invloed van de seizoenen

Wij leven volgens vier seizoenen, lente, zomer, herfst en winter. Ieder seizoen duurt dertien weken. In de lente worden de dagen langer en de energie komt terug. Dit voel je in je lichaam. Je hebt meer behoefte aan contact, je maakt nieuwe plannen en gaat daar stapje voor stapje mee aan de slag. Net zoals het eerste groen in de natuur kwetsbaar is, zijn ook jouw nieuwe plannen het waard om ze goed te beschermen.

In de zomer zindert de warmte van de zon over Moeder Aarde. Het zonlicht geeft energie en zorgt ervoor dat je je batterij op kunt laden. Niet voor niets dan we zo graag naar de zon op vakantie gaan. De warmte zorgt ervoor dat het levensritme vertraagt en dat genieten van het leven hetgeen is wat het belangrijkste is op dat moment. Het is tijd om jezelf te laten zien en je rechtmatige plaats in te nemen in het leven.

In de herfst deelt Moeder Aarde haar overvloed met ons. De oogsttijd breekt aan en vruchten worden geplukt. Dit mag je zelf ook doen van al het werk at je eerder dat jaar hebt gedaan. Het resultaat wordt zichtbaar. Tegelijkertijd is dit de periode dat je loslaat wat je niet meer dient. Vertrouw daarbij op jouw innerlijke wijsheid!

In de winter lijkt de natuur tot stilstand te komen. De donkerste periode van het jaar is aangebroken. Een periode van rust en bezinning. Ook als mens heb je veel meer rust en slaap nodig in deze maanden. Tien uur slaap per nacht is echt niet gek. Toch gaan we hier vaak tegenin. De kerstperiode breekt aan en de agenda vult zich met afspraken. Luister naar wat jouw lichaam nodig heeft en handel daarnaar.

Onze voorouders leefden volgens het jaarwiel met acht seizoenen. Dit jaarwiel sluit beter aan bij de natuurlijke energie van de mens. De jaarvieringen van het jaarwiel zijn Yule, ook de winterzonnewende genoemd, Imbolc, Ostara, ook de lente-equinox genoemd, Beltane, Litha, ook de zomerzonnewende genoemd, Lammas, Mabon, ook de herfst-equinox genoemd en Samhain. Deze jaarfeesten geven het verschil aan in energie van een begin van een seizoen, het hoogtepunt en de afloop daarvan.

De magie van de drie cycli

Als je jezelf bewust bent van deze drie cycli en hun specifieke energie bezit je al je kennis om jouw persoonlijke Energycode te kraken. Je kraakt deze code door de drie cycli en jouw energie een jaar lang te volgen. Je noteert waar je zit in de drie cycli, je noteert je humeur, je energie, de hoeveelheid slaap en je geeft je dag een cijfer.

Deze code is voor iedereen anders en zorgt ervoor dat jij jouw leven kunt leven volgens jouw natuurlijk ritme. Dit geeft rust en ruimte voor heel veel moois in jouw leven!

Hulp nodig om jouw persoonlijke Energycode te kraken? Bestel dan de audiotraining inclusief Energyplanner for Life

https://biancavanas.kennis.shop/pay/energyplanner-for-life

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *