Vijf Heilige Huisjes

Niet tegen heilige huisjes schoppen. Een gezegde wat je ongetwijfeld kent en waar je vast al eens tegenaan gelopen bent. Daardoor heeft de term “heilige huisjes” haast een negatieve bijklank gekregen. Terwijl ieder mens een aantal heilige huisjes heeft. Het kan je enorm helpen om jezelf hiervan bewust te zijn én hier heel zuinig op te zijn. 

Het eerste heilig huisje is je lichaam. Je lichaam is jouw heilig huis voor dit leven. Zonder je lichaam houd je leven op. Daarom is het ontzettend belangrijk om héél goed voor jouw lichaam te zorgen. Denk daarbij aan de juiste voeding, maar ook aan ontspanning, beweging, slaap, huidverzorging, een kappersbezoekje en nog zoveel meer. Het hoort er allemaal bij. Hoe beter jij voor jouw lichaam zorgt, hoe beter jij het leven in al zijn facetten aankunt. Met alleen goed voor je lichaam zorgen ben je er nog niet. 

Het tweede heilig huisje is je mind, je hoofd, je gedachten. Een krachtige tool waarmee je jouw leven, je geluk, je werk, je gezondheid mee kunt verbeteren. Focus jij jezelf op het positieve of op het negatieve in het leven? Want laten we eerlijk zijn, die zijn er allebei. Als je jezelf focust op het negatieve lekt jouw energie weg. Je voelt je minder vitaal, misschien zelfs depressief en beïnvloedt daarmee jouw omgeving. Sta regelmatig stil met wat je gedachten met je doen en je zult merken dat het vrij eenvoudig kan zijn om op dat vlak winst te behalen. 

Het derde heilige huisje is je spirit. Je geest heeft voeding nodig. Je zoekt inspiratie, motivatie en uitdaging. Jezelf continu blijven ontwikkelen is het unieke talent wat ons mens maakt. Of dit nu op persoonlijk of zakelijk vlak is, het zorgt voor groei. Het zorgt ervoor dat je niet verveeld en daardoor uit balans raakt. Denk aan meditatie, het volgen van cursussen, het uitoefenen van een hobby, het leren van nieuwe vaardigheden. Je geest blijft actief, wat direct een positieve invloed heeft op jouw dagelijks leven. 

Het vierde heilig huisje is je fysieke huis. Je woning. De plek waar jij helemaal jezelf kunt zijn. De plek waar jij tot rust komt. Jouw woning hoort een weerspiegeling te zijn van jouw innerlijk. Jouw woning hoort te passen als dat perfecte paar pumps. Je loopt er zo kilometers op weg zonder dat je het in de gaten hebt. Er is een Engelstalige uitspraak die de heiligheid van jouw woning perfect weergeeft “your home is your castle”. Om een kasteel ligt een slotgracht. Niet iedereen is welkom is jouw kasteel. Enkel de mensen die positief aan jouw leven bijdragen, zijn welkom. Er zit ook een heel groot verschil in ruimtes in je woning. Je zult iemand eerder toelaten in je woonkamer dan in je slaapkamer. Hoe intiemer de ruimte is, hoe heiliger die voor jou is. 

Het vijfde heilig huisje is je sociaal leven. Offline en online. Met wie ga je om? Geven deze mensen jou energie of zuigen ze je leeg? Wat verbindt jullie? Hartstikke fijn dat iedereen jou aardig vindt, maar als jij er op leeg loopt is het niet gezond. 

Het is ontzettend belangrijk om grenzen te stellen. Om jezelf voorop te zetten. Gezond egoïstisch handelen. Hoe beter jij voor jezelf zorgt, hoe beter jij er voor anderen kunt zijn. Soms zul je over grenzen heen gaan. Uit liefde of zonder dat je het in de gaten hebt. Dan is het aan jou om daar je lessen uit te trekken en te kijken of je het in de toekomst anders gaat doen. Heilige huisjes staan vast, bewaak ze goed. Soms wordt er tegenaan geschopt. Door anderen of door jezelf. Let op die momenten goed op jezelf en stel je grenzen. Niet om anderen te kwetsen maar juist om heel goed voor jezelf te zorgen! 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *