Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid ten opzichte van de Optimale Dagelijkse Hoeveelheid

De Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) van vitaminen en mineralen vormt een richtlijn voor de inname van voedingsstoffen. De ADH staat vermeld op verpakkingen van voeding en supplementen. 

De oorsprong van de ADH ligt in 1950. Destijds zijn deze richtlijnen opgesteld om te voorkomen dat mensen ziekten op liepen door vitaminegebrek. Denk hierbij bijvoorbeeld aan scheurbuik en rachitis, ook wel bekend als de Engelse ziekte. Het is dus de minimale hoeveelheid die je nodig hebt. En daar is het misverstand ontstaan. 

Veel mensen denken dat je om gezond te leven moet zorgen dat je de ADH van vitaminen en mineralen binnen moet krijgen. De ADH zijn hoeveelheden die bedoeld zijn om tekorten te voorkomen, met een ingebouwde veiligheidsmarge. Ze geven niet het niveau aan voor een optimale gezondheid. Ze zorgen er enkel voor dat je niet ziek wordt, dat de basisfuncties van je lichaam het blijven doen. In vaktermen heet dit dat je geen absolute tekorten krijgt, maar wel relatieve tekorten.

Je lichaam is de meest ingenieuze machine die er bestaat. Met alleen de basisfuncties werkt je lichaam niet zo goed als het kan werken. Door de relatieve tekorten blijven de secundaire functies van je lichaam achter. Ze doen niet wat ze zouden moeten doen om je lichaam zo perfect mogelijk te laten presteren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan je weerstand en je immuunsysteem. In deze tijd wil je hier toch zo goed mogelijk voor zorgen! 

Een relatief tekort ontstaat als we te weinig van een voedingsstof binnen krijgen om je lichaam optimaal te laten werken. De primaire functies worden nog wel verzorgd, maar de secundaire functies worden niet voldoende geactiveerd en onderhouden. Vergelijk het met een auto. Je zorgt dat er voldoende olie en benzine in zit, maar naar de koel- en remvloeistof kijk je niet om. Dat gaat een poosje goed, maar levert op de lange termijn toch echt problemen op… 

Je wordt vatbaarder voor ziekten. Je weerstand gaat achteruit. Je pleegt roofbouw op je lichaam. Als voorbeeld neem ik vitamine C. Hiervan adviseert de gezondheidsraad 75 mg per dag. De Optimale Dagelijkse Hoeveelheid (ODH) ligt echter tussen de 250 en 16.000 miligram. Vitamine C heeft meer dan 300 functies in ons lichaam. We kunnen deze vitamine niet zelf aanmaken. Daarvoor ben je afhankelijk van je voeding en eventuele suppletie. 

De Optimale Dagelijkse Hoeveelheid is afhankelijk van meerdere factoren. Leeftijd, geslacht, etnische achtergrond, gezondheidsaandoeningen. Verdiep je in wat voor jou nodig is. Ik help je er graag bij! 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *