Aardse Spiritualiteit

Spiritualiteit is voor mij vanzelfsprekend. Totaal niet zweverig. Simpelweg 100% wie ik ben. Ik ben geen zweefteef, het tegendeel is waar. Ik ben ontzettend geaard en leef volledig in het hier en nu. 

Spiritualiteit is onlosmakelijk verbonden met de mensheid. Het kent vele vormen. Voor de een is spiritualiteit een Geloof waar je kracht en steun uit kunt putten. In de basis zijn alle geloven gestoeld op dezelfde overtuiging. Er is één God, of meerdere, die aan de basis staat van de schepping. Deze God is alwetend en handelt uit liefde. Laat dat nu ook de basis zijn voor mijn spiritualiteit. Alleen is het bij mij geen geloofsbelijdenis. In mijn situatie zijn er geen vastgelegde regels. Er is geen heilig boek waarin de “waarheid” staat vermeld. De ultieme waarheid bestaat niet! We kunnen beiden hetzelfde meemaken en dit totaal anders ervaren. We hebben beiden gelijk ook al zeggen we niet hetzelfde. 

Opgegroeid in Katholiek Brabant in de jaren 80, was de kerk een onderdeel van het leven. Mijn ouders bezochten de kerk niet actief. Één van mijn oma’s wel en ik ging weleens met haar mee. De rituelen, de pracht en praal, het sprak tot mijn verbeelding. Ik ben gedoopt na mijn geboorte. Deed mijn communie, net zoals bijna al mijn klasgenootjes. En zo ook mijn vormsel op twaalfjarige leeftijd. Het hoorde erbij. Bepaalde rituelen heb ik nog steeds. Ik brand een kaarsje op moeilijke momenten. 

Mijn overgrootoma was een hele wijze vrouw. Zij vertelde me al op hele jonge leeftijd dat je om te geloven niet in de kerkbank hoefde te zitten. Dat kon overal, zelfs op de wc. Je kunt je voorstellen dat dat als klein kind hilarisch was om te horen. Ze liet ook zien door haar daden dat er veel meer was waar Goddelijkheid in verborgen lag. Zij heeft me kennis laten maken met Moeder Aarde, de kracht van de natuur en het Universum. Zij liet me zien dat het Goddelijke aanwezig is in alles wat leeft. Zonder dat ik het destijds realiseerde heeft zij bij mij het zaadje geplant voor de manier waarop ik nu met spiritualiteit omga. 

Moeder Aarde is mijn heiligdom. Ik volg het ritme van de seizoenen, leef met de maan, ervaar de kracht van de elementen. Ik voel de energie die er heerst tot in het diepste van mijn ziel. Ik maak contact met het Universum en laat me daardoor leiden. 

Is dit dan zo anders? 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *